ASSISTANT ARCHITECTURE Multiple Choice Questions :-

1. perpendicular offset form the junction of transition curve and curricular curve to the tangent is equal to
A. shift
B. two times the shift
C. three times the shift
D. four times the shift
Answer:- D

2. If the radius of circular curve is five times the length of the transition curve, then the spiral angle is given by
A. 1/5 radian
B. 1/10 radian
C. 1/20 radian
D. 1/40 radian
Answer:- D

3. If an upgrade of 1-5% is followed by a downgrade of 0.5% and rate of change of grade is 0.2% per 20m chain, then the length of vertical is
A. 100m
B. 200m
C. 300m
D. 400m
Answer:- B

4. By plane table surveying
A. field work alone is possible
B. plotting alone is possible
C. both field work and plotting has are possible simultaneously
D. both field work in the field and plotting on office are possible
Answer:- C

5. The plots intended for residential purposes in a municipal area should not be less than
A. 80 m2
B. 120m2
C. 160m2
D. 200m2
Answer:- D

6. The plot size in residential layouts in corporation limits for row housing in m2 is
A. 50-100
B. 100-150
C. 150-200
D. 200
Answer:- A

7. In the double application of principle of reversion, the apparent error is
A. equal to true error
B. half the true error
C. two times the true error
D. four times the true error
Answer:- D

8. The maximum value of centrifugal ratio on roads and railways respectively are taken as
A. 1/4 and 1/6
B.1/6 and 1/8
C. 1/4 and 1/8
D.1/8 and ¼
Answer:- C

10. Agonic line is the line joining points having
A. Zero declination
B. minimum declination
C. maximum declination
D. declination
Answer:- A

11. The difference in elevation of points between a vertical and a tangent is
A. directly proportional to its horizontal distance from the point of tangency
B. inversely proportional to its horizontal distance from the point of tangency
C. directly proportional to the square of its horizontal distance from the point of tangency
D. inversely proportional to the square of its horizontal distance from the point of tangency
Answer:- C

12. The type of pointing in which the mortar is first pressed into the raked joints and then finished off flush with the edges of the bricks or stones, is called
A. flust pointing
B. struck pointing
C. V-grooved pointing
D. tuck pointing
Answer:- A

13. A block of stone or concrete provided under the end of tie beam to spread the load from the roof over a large area of bearing, is called
A. gable
B. hip
C. verge
D. template
Answer:- D

14. The horizontal members of wood or steel used to support the common rafter of a sloping roof, are called
A. purlins
B. cleats
C. hip rafters
D. valley rafters
Answer:- A

15. The type of pointing in which the mortar is first pressed into the raked joint and then finished off flush with the face of the bricks or stones is called
A. flush pointing
B. struck pointing
C. V-grooved pointing
D. tuck pointing
Answer:- D

16. The efficiency of a riveted joint is :
A. Tearing efficiency
B. Shearing efficiency
C. Crushing efficiency
D. Least of the above
Answer:- B

17. The efficiency of pile group is
A. always less than one
B. always more than one
C. always equal to one
D. less than, equal to or more than one
Answer:- A

18. Read the following two statements and select the correct answer
i) Shift bisects the transition curve
ii) Transition curve bisects the shift
A. only (i) is correct
B. only (ii) correct
C. both (i) and (ii) are correct
D. neither (i) nor (ii) is correct
Answer:- C

19. A curve tangential to four straight lines and consisting of arcs of different radii is known as
A. one centered compound curve
B. two centered compound curve
C. three centered compound curve
D. four centered compound curve
Answer:- C

20. If the degree of a curve is 10, then radius of the curve is equal to
A. 5400 m
B. 1720m
C. 123m
D. m
Answer:- B

22. for the computation of areas, which rule is most accurate?
A. Mid-ordinate rule
B. Average Ordinate rule
C. Trapezoidal rule
D. Simpson’s rule
Answer:- D

23. A pantograph is used for
A. Measuring
B. measuring distances on maps
C. reproducing, enlarging or reducing the maps
D. Measuring vertical angles
Answer:- C

24. The apparent movement of the image of the staff relative to the cross hairs is known as
A. shift
B. slint
C. parallax error
D. sight error
Answer:- C

25. A working profile gives
A. ground levels only
B. formation levels only
C. difference in ground levels & formation levels
D. all of the above
Answer:- D

ASSISTANT ARCHITECTURE Objective Questions Pdf Free Download ::

26. The error in the staff readings due to curvature of the earth when the length of sight is 1 Km is
A. -0.0785 m
B. +0.0785 m
C. -0.0667 m
D. +0.0667 m
Answer:- A

27. The vertical distance between the upper surface of the successive treads is known as ‘going of step’
A. true
B. false
Answer:- B

28. The brick flooring is used in
A. workshops
B. godowns
C. verandahs
D. none of these
Answer:- B

29. The flooring made with small pieces of broken tiles of china glazed or of marble arranged in different pattern, is known as
A. asphalt flooring
B. mosaic flooring
C. terrazo flooring
D. granolithic flooring
Answer:- B

30. In stairs, the flier is
A. a vertical portion of a step providing a support to the tread
B. a straight step having a parallel width of tread
C. the under surface of a stair
D. the angle which the line of nosing of the stair makes with the horizontal
Answer:- B

41. If an up grade of +1% on first class railway is followed by a down grade of -2%, then the length of vertical curve will be
A. 20 chains
B. 40 chains
C. 50 chains
D. 80 chains
Answer:- C

42. An outline or ——– should never by used as a dimension line
A. inner line
B. centre line
C. outer line
D. Perpendicular
Answer:- B

43. Mutual crossing of dimension lines and dimensioning between ———- should be avoided
A. dotted line
B. straight line
C. curved line
D. dashed line
Answer:- D

44. The recommended rate of change of grade for second class railways per 20-m distance at sages is
A. 0.12%
B. 0.1%
C. 0.8%
D. 0.06%
Answer:- D

45. The distance between centre to centre of any two adjacent rivets shall not exceed by ____ when the rivets do not lie in the direction of stresses
A. 12xthickness of the thinnest plate
B. 16x thickness of the thinnest plate
C. 32xthickness of the thinnest plate
D. 32xdiameter of the rivet used
Answer:- C

46. A surveyor’s chain is made of
A. cast iron
B. stainless steel
C. aluminium
D. galvanized mild steel
Answer:- B

47. If a chain is found to be short, it can be adjusted by
A. straightening the bent links
B. removing one or more circular rings
C. closing the joints that have opened out
D. any of the above
Answer:- A

48. A telescope is said to be inverted if its
A. vertical circle is to its right and the bubble of the telescope is down
B. vertical circle is to its right and the bubble of the telescope is up
C. vertical circle is to its left and the bubble of the telescope is down
D. vertical circle is to its left and the bubble of the telescope is up
Answer:- A

49. The cross hairs in the surveying telescope are placed
A. midway between eye piece and objective lens
B. much closer to the eye piece than to the ob jective lens
C. much closer to the objective lens than to the eye piece
D. anywhere between eye piece and objective lens
Answer:- B

50. The foundation in a building is provided to
A. distribute the load over a large area
B. increase overall stability of the structure
C. transmit load to the bearing surface (sub soil) at a uniform rate
D. all of the above
Answer:- D

ASSISTANT ARCHITECTURE MCQs ::