CRANE OPERATOR Multiple Choice Questions :-

1. what hand signals shall be use?
A. Upside down
B . Standard (Correct Answer)
C. Verbal
D. Pig Latin (Your Answer)
Ans: B

2. Are we required to qualify our signal persons?
A. Yes (Correct Answer)
B. No
Ans: A

3. How many people can five signals to the operator
A. One (Correct Answer)
B. Two
C. Three (Your Answer)
Ans: A

4. What happens to the operating radius as load is placed on the crane?
A. It remains the same
B. It increases with boom deflection (Correct Answer)
C. It decreases (Your Answer)
Ans: B

5. When should the radios to be used to signal a crane be tested?
A. Annually
B. Daily
C. Prior to the beginning of the operation v (Correct Answer)
D. At the end of each shift (Your Answer)
Ans: C

6. Can pre-operation agreed upon non-standard signals be used when standard signals are not applicable?
A. Yes (Correct Answer)
B. No (Your Answer)
Ans: A

7. What should the operator do if someone “keys” into the operation during radio controlled operations?
A. Stop until communication is restored (Correct Answer)
B. Continue until the interference is over
C. Lift the load to check if it is still on the hook (Your Answer)
Ans: A

8. When is a signal person required?
A. When the operator cannot see the landing area.
B. When the operator cannot see the load
C. When the operator cannot see the path of travel of the load or crane
D. All of the above
Ans: D

9. Is it okay to take signal from anyone?
A. Yes
B . No (Your Answer)
Ans: B

10. Whose perspective should the signals be given from?
A. The signal person
B. The superintendent in charge of the operation
C. The operator (Correct Answer)
D. The home office(Your Answer)
Ans: C

11. What should the operator do if communication is lost to the signal person?
A. Continue with movement until told otherwise
B. Stop movement until communication is restored (Correct Answer)
C. Cable up until the load is in view
D. Get out of the machine and check on the load (Your Answer)
Ans: B

12. How often must the communication between the signal person and operator be maintained during crane movements?
A. Continuously (Correct Answer)
B. Daily
C. Hourly
D. Only while swinging (Your Answer)
Ans: A

13. Who can signal a crane to stop during a lift?
A. Only the qualified signal person
B. The dedicated crane oiler
C. Anyone (Correct Answer)
D. Only the superintendent in charge of the operation (Your Answer)
Ans:C

14. When Operating a Crane, which of the following is not necessary to take into
consideration?
A. Soil Conditions
B. Time of Day
C. Proximity to Power Lines
D. Load Chart Specifications
Ans: B

15. It is critical to know the weight capacity of a crane before hoisting a load?
A. True
B. False
Ans: A

CRANE OPERATOR Objective Questions Pdf Free Download ::

16. Which of the following is not a type of industrial crane?
A. Boom.
B. Jib.
C. Barrel.
D. Overhead.
Ans: C

17. When performing an inspection of a crane, it is not necessary to check fluid levels to see if they are within acceptable limits?
A. True
B. False
Ans: B

18. Every boom crane has its own load chart?
A. True
B. False
Ans: A

19. Which of the following operational safety devices does not monitor and control the handling capabilities of a crane?
A. Overload indicators.
B. Emergency stop buttons.
C. Anti-slip bevels.
D. Limit switches.
Ans: C

20. To signal an “emergency stop”, extend both of your arms out (with palms down) and move them horizontally?
A. True
B. False
Ans: A

21. Which type of crane inspection involves examining parts that are “off limits” or out of the view of most operators?
a. frequent
b. periodic
c. pre-operational
Ans: B

22. A hook must be replaced if it is stretched more than ____________ percent of its original size.
a. 5
b. 10
c. 15
Ans: C

23. Chains used as lifting devices are not required to carry a capacity label.
a. true
b. false
Ans: B

24. Wire rope is not required to carry a capacity label.
a. true
b. false
Ans: A

25. The weight of any lifting device attached to a crane hook must be considered part of the load.
a. true
b. false
Ans: A

26. A crane that is not placed directly over a load to be lifted is known as ___________________.
a. back loading
b. jerking the load
c. side loading
Ans: C

27. Riding a load is only permitted when you are sure your weight combined with the load weight doesn’t exceed the capacity of the load and rigging devices.
a. true
b. false
Ans: B

28. A crane operator should always obey a stop signal no matter who gives it.
a. true
b. false
Ans: A

CRANE OPERATOR MCQs ::