MULTIMEDIA Multiple Choice Questions :-

1. A multimedia file
a) is same as any other regular file
b) Must be accessed at specific rate
c) stored on remote server cannot be delivered to its client
d) None of the mentioned
Ans: b

2. In which type of streaming multimedia file is delivered to the client, but not shared?
a) real-time streaming
b) progressive download
c) compression
d) none of the mentioned
Ans: a

3. Which one of the following is the characteristic of a multimedia system?
a) high storage
b) high data rates
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
Ans: c

4. The delay that occur during the playback of a stream is called
a) stream delay
b) playback delay
c) jitter
d) event delay
Ans: c

5. Which algorithm can be optimized to meet the timing deadlines and rate requirements of continuous media?
a) Earliest-Deadline-First scheduling
b) SCAN-EDF scheduling
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned
Ans: c

6. Real time streaming protocol is used
a) to control streaming media servers
b) for establishing and controlling media sessions between endpoints
c) to provide real time control of playback of media files from the server
d) all of the mentioned
Ans: d

7. In teardown state of real time streaming protocol
a) the server resources for client
b) server delivers the stream to client
c) server suspends delivery of stream
d) server breaks down the connection
Ans: d

8. Cine Blitz multimedia server supports
a) Real time clients
b) Non-real time clients
c) Both (a) and (b)
d) None of the mentioned
Ans: c

9. Multimedia system require hard real time scheduling
a) To ensure critical tasks will be serviced within timing deadlines
b) To deliver the media file to the client
c) To minimize the delay
d) For security
Ans: a

10. Which one of the following resource is not necessarily required on a file server?
a) Secondary storage
b) Processor
c) Network
d) Monitor
Ans: d

11. Which of the following best describes the process of streaming?
A) Playing audio files.
B) Delaying playing a multimedia element until enough data has been buffered so the element can play uninterrupted.
C) Reducing the load time of a Web page by streamlining operations.
D) Sending packets to a Web server so improve server performance.
Ans: b

12. What does AIFF stand for?
A) Audio Interchange File Format
B) Audio Interchange File Folder
C) ASCII Interchange File Format
D) Audio Internet File Format
Ans: A

13. Which company developed the AU audio format?
A) Apple
B) Sun
C) Netscape
D) Cisco
Ans: B

14. What does MIDI stand for?
A) Musical Internet Digital Interface
B) Musical Internet Digital Interrupt
C) Musical Instrument Digital Interface
D) Musical Instrument Download Interface
Ans: C

15. Which one of the following audio formats was developed by Microsoft?
A) AIFF
B) MIDI
C) RealAudio
D) WAV
Ans: D

16. Which of the following tags cannot be used to include audio on a Web page?
A) BGSOUND
B) EMBED
C) MUSIC
D) OBJECT
Ans: C

17. Which of the following statements is true?
A) MIDI files are generally larger than WAV files.
B) Video files are generally much larger than audio files.
C) Audio and video are one and the same.
D) Nearly all 5 minute movie clips are under 1M in size.
Ans: B

18. An audio repository is which of the following?
A) A Web presentation that warehouses audio files.
B) A library cataloging all MIDI music.
C) A Web site that provides tutorials on sound.
D) A Web server capable of playing audio files.
Ans: A

19. What does AVI stand for?
A) Audio for Voice on the Internet
B) Audio Voice Interleaved
C) Audio Video Interleaved
D) Adapted Video for Internet
Ans: C

20. Which of the following does MPEG stand for?
A) Movie Protocol Experts Group
B) Movie Protocol Experimentation Group
C) Motion Picture Experts Group
D) Movie and Protocols Engineering Group
Ans: C

21. Which company developed the Quick Time format?
A) Microsoft
B) Juniper
C) Apple
D) Silicon Graphics
Ans: C

22. Which of the following file extensions would be used for a Quick Time movie?
A) avi
B) mpg
C) mov
D) sgi
Ans: C

23. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?
A) DATA
B) TYPE
C) WIDTH
D) DIMENSION
Ans: D

24. Which of the following is sensible HTML code?
A)
B)
C)
D)
Ans: A

25. Which of the following is the best definition for Virtual Reality?
A) Any computer game involving graphics.
B) A 3D simulation of a real or imagined environment using computers.
C) A simulator which requires special eye glasses.
D) The process of coding in another dimension.
Ans: B

MULTIMEDIA Objective Questions Pdf Free Download ::

26. VRML stands for which of the following?
A) Very Real Marking Language
B) Virtual Reality Marking Language
C) Virtual Reality Markup Language
D) Virtual Reality Makeup Language
Ans: C
27. Which of the following is the MIME type for a VRML file?
A) model/vrml
B) audio/vrml
C) midi/vrml
D) 3d/vrml
Ans: A

28. Which of the following extensions would you not expect to see on a VRML file?
A) wrl
B) wrl.gz
C) wrz
D) vr
Ans: D

29. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?
A) BASEMENT
B) BORDER
C) SHAPES
D) HSPACE
Ans: A

30. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?
A) CLASSID
B) CODEBASE
C) CODETYPE
D) CODEDEX
Ans: D

31. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?
A) USEMAP
B) STANDBY
C) DECLARE
D) INDEX
Ans: D

32. Which of the following is not an attribute of the OBJECT tag?
A) TABINDEX
B) DATA
C) VSPACE
D) VIDEO
Ans: D

33. Which of the following statements is true?
A) It is customary to include an error message before the opening OBJECT tag so viewers who don’t have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.
B) It is customary to include an error message before all PARAM tags so viewers who don’t have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.
C) It is customary to include an error message before the closing OBJECT tags so viewers who don’t have the appropriate plug-in to play multi-media are informed what they are missing.
D) It is customary to include an error message in a HTML comment so viewers who don’t have the appropriate plug-in to play the multi-media are informed what they are missing.
Ans: C

34. Which of the following statements is true?
A) Helpers and plug-in are one and the same concepts.
B) Browsers come with all of the necessary plugins for playing multimedia content.
C) From time-to-time you may need to install a new plugin to play a multimedia object.
D) It is not a good idea to virus check plugins since this can delay viewing a multimedia object.
Ans: C

35. Which of the following is false?
A) There are at least 100 different plug-ins.
B) Multimedia annoys many Web users because it forces them to learn to program.
C) Standards are evolving for multimedia formats.
D) Compression plays a big role in how fast multimedia elements can be transferred over the Internet.
Ans: B

36. Which of these is not likely to be the responsibility of a multimedia project?

(a) Create interfaces
(b) Ensure the visual consistency of the project
(c) Structure content
(d) Create budgets and timelines for the project
(e) Select media types for content.
Ans: D

37. MIDI stands for:

(a) Musical Instrument Digital Interface
(b) Musical Instrument Digital Instruction
(c) MP3 Instrument Digital Interface
(d) Musical Instrument Design Interface
(e) Multimedia Instrument Digital Interface.
Ans: A

38. Metal Molds for mass-producing CDs are known as:
(a) Father
(b) Mothers
(c) Sons
(d) Sisters
(e) Brothers.
Ans: C

39. In the top level Domains, .nom specifies:
(a) Commercial entities
(b) Personal sites
(c) non government organizations
(d) cooperatives
(e) online companies and business.
Ans: B

40. Interleaving the audio and video segments of a video clip together in a data file is:
(a) Flare
(b) Flattening
(c) Hot Spot
(d) Helical Scan
(e) Father.
Ans: B

41. represents_________ tool
(a) Card Based
(b) Page Based
(c) Time Based
(d) Icon Based
(e) Event Driven.
Ans: C

42. Space between lines:
(a) Leading
(b) Kerning
(c) Extrude
(d) Expanded
(e) Font Mapping.
Ans: A

43. The visual representation of a project that includes a table of contents as well as a chart of the logical flow of the interactive interface is often called
(a) A master layout
(b) A navigation map
(c) A workflow diagram
(d) A prototype
(e) A synthesizer.
Ans: B

44. ITC Franklin Gothic specifies:
(a) Style
(b) Visual Effect
(c) Color
(d) Font
(e) Dimension.
Ans: D

45. Hardware that creates sound from a mathematical representation
(a) Sound Synthesizer
(b) Stampers
(c) Speaker
(d) Sons
(e) Set top box.
Ans: A

46. If the definition for “multimedia” is “a combination of media,” what is the best definition for “hypermedia?”
a. Separate media
b. Linked concepts
c. Separate concepts
d. Linked media
Ans: D

47. A good example of hypermedia in actual use is:
a. The Internet.
b. Level I videodisc.
c. Videotape.
d. Audiotape.
Ans: A

48. What is a major benefit of using multimedia/hypermedia in learning?
a. It makes it possible for students to understand how they learn.
b. It prepares many students for careers in film and theater.
c. It allows students a variety of ways to show their abilities.
d. It increases motivation for learning.
Ans: D

49. Research on multimedia and hypermedia systems in education suggests that:
a. Students learn just as well when they explanations verbally rather than through multiple media format.
b. Students have greater comprehension when reading words rather than hearing words.
c. A primary advantage of hypermedia is the rapid search capability.
d. Learning style has an effect on whether hypermedia features are effective.
Ans: C

50. Interactive books include:
a. Instructional games
b. Interactive storybooks
c. Interactive texts
d. Both interactive storybooks and texts
Ans: D

MULTIMEDIA MCQs ::