SOA Multiple Choice Questions :-

1. Which of the following statements does not make sense?
A. Intrinsic interoperability is important because it helps increase the quantity of integration projects that may be required to accommodate new business requirements, thereby fostering agility.
B. Intrinsic interoperability is important because it enables services to exchange data without having to resort to transformation technologies.
C. Intrinsic interoperability is important because it is fundamental to enabling services to be repeatedly composed.
D. Intrinsic interoperability is important because one of the goals of service-oriented computing is to increase intrinsic interoperability.
Ans:  A

2. Which of the following statements is true?
A. To apply service-orientation requires the use of Web services.
B. Web services are required in order to build service-oriented solutions.
C. When discussing SOA and service-oriented computing, the term “Web service” must always be synonymous with (have the same meaning as) the term “service”.
D. None of these statements are true.
Ans:  D

3. Which of the following statements is true?
A. “Contract first” design is important to SOA because it makes you think about service contract design options at the same time that you are building the underlying service logic.
B. “Contract first” design is important to SOA because it forces you to establish standardized service contracts prior to the development of the underlying service logic.
C. “Contract first” design is important to SOA because without a contract, services cannot be invoked. However, there is no preference as to when, during the service delivery lifecycle, the contract should be designed or established.
D. “Contract first” design is an unproven design technique that is not commonly employed when delivering service-oriented solutions and is therefore not considered important to SOA.
Ans:  B

4. Which of the following statements is false?
A. A service is a unit of logic to which service-orientation has been applied to a meaningful extent.
B. Services are designed to increase the need for integration.
C. Services are the fundamental building blocks of service-oriented solutions.
D. A service composition is comprised of services.
Ans:  B

5. Which of the following statements accurately describes the strategic benefit of Increased Federation?
A. A target state whereby all services are always consistently delivered as Web services.
B. A target state in which the entire enterprise has been successfully service-oriented.
C. A target state whereby the enterprise has adopted SOA by replacing all legacy environments with custom-developed services.
D. A target state whereby standardized service contracts have been established to express a consistent and unified service endpoint layer.
Ans:  D

6. In order to achieve __________ we have traditionally required __________ projects. With service-orientation, we aim to establish an intrinsic level of __________ within each service so as to reduce the need for __________ effort.
A. vendor diversity, integration, vendor diversity, design
B. agility, development, scalability, development
C. interoperability, integration, interoperability, integration
D. autonomy, integration, statelessness, integration
Ans:  C

7. Below are four statements about business and technology alignment, as it pertains to service-oriented computing. Which of these statements is false?
A. Business and technology alignment represents the extent to which an IT enterprise and its automated systems can mirror and evolve in alignment with the business.
B. Service-oriented computing promotes the abstraction and accurate encapsulation and expression of business logic in services. This supports business and technology alignment.
C. The pursuit of business and technology alignment can be supported by the collaboration of business analysts and technology experts during analysis and modeling phases.
D. In order for an IT enterprise to increase business and technology alignment, its business analysts must become more technical and assume the responsibilities of technology experts so that they can independently design quality business services that take both business and technology considerations into account.
Ans:  D

8. Which of the following is not a benefit of maintaining a vendor-neutral and business-driven context for a service-oriented architecture?
A. Establish a technology architecture with a fixed scope and purpose that remains unchanged, regardless of how the business may need to change over time.
B. Avoid establishing a technology architecture that will need to be replaced in the near future when it no longer adequately fulfills business requirements.
C. Leverage new technological innovation in order to maximize the fulfillment of business requirements.
D. Establish a technology architecture that can stay in alignment with how the business may need to change over time.
Ans:  A

9. Which of the following statements is false?
A. The design standardization of service contracts helps increase interoperability between services.
B. Design standardization can introduce organizational and cultural challenges because it requires that the design standards be regularly enforced.
C. The design standardization of service contracts helps avoid the need for transformation technologies.
D. Design standardization is not relevant to the design of service compositions. It is only relevant to the design of individual services.
Ans:  D

10. Which of the following statements is false?
A. The governance burden of services is not impacted by the SOA project delivery approach.
B. The bottom-up approach to SOA project delivery results in less up-front impact, but will usually increase the eventual governance burden of services.
C. Alternative approaches exist that provide a compromise between bottom-up and top-down SOA project delivery approaches. D. Up-front analysis as part of a top-down SOA project delivery approach helps reduce the eventual governance burden of services.
Ans:  A

11. What is wrong with this statement: “We delivered two services last year. Even though each service was delivered by a separate project team in a different location and at a different time, I am confident that the services will be reasonably interoperable because each project team was asked to use the same design standards.”
A. The statement is incorrect because services should never be delivered by different project teams.
B. The statement is incorrect because services rely on post-implementation integration effort in order to achieve interoperability, not design standards.
C. The statement is incorrect because SOA delivery projects require that services be created at exactly the same time in order to guarantee interoperability.
D. There is nothing wrong with this statement.
Ans:  D

12. Which of the following statements is false?
A. Industry standards are usually produced by standards organizations.
B. Industry standards are usually created by standards committees so that they do not favor any one vendor or organization.
C. The use of industry standards alone automatically results in fully standardized service-oriented solutions.
D. XML is an example of an industry standard.
Ans:  C

13. You can create __________ or __________ service inventories.
A. process-specific, process-wide
B. domain, enterprise
C. domain, process-specific
D. enterprise, process-specific
Ans:  B

14. __________ and __________ are used to classify and organize services within a service inventory.
A. service compositions, service-oriented solutions
B. service capabilities, service compositions
C. service models, service layers
D. service contracts, service capabilities
Ans:  C

15. The standardization of services within a service inventory supports the repeated __________ of services, thereby increasing their potential reuse.
A. integration
B. composition
C. definition
D. expression
Ans:  B

16. Solution logic is classified as “service-oriented” after:
A. it has been built using Web services
B. it has been built using RPC technologies
C. it has been performance tested to a meaningful extent
D. service-orientation has been applied to a meaningful extent
Ans:  D

17. A __________ can be part of a/an __________ which can be assembled from __________ within a/an __________.
A. component, object, enterprises, service
B. service inventory, service, enterprises, service composition
C. service, service composition, services, service inventory
D. service inventory, service, service compositions, enterprise
Ans:  C

18. Two common, yet opposing SOA delivery approaches are:
A. bottom-up and upside-down
B. top-down and left-to-right
C. upside-down and left-to-right
D. none of the above
Ans:  D

19. When designing service-oriented architectures, it is important to take the strategic goal of Increased Vendor Diversity Options into account, because this goal:
A. encourages you to commit to one vendor platform and stick with that platform, which fosters long-term flexibility
B. encourages you to retain the constant option of using proprietary vendor features and extensions so that they can be entrenched into your service-oriented architectures for long-term flexibility
C. encourages you to retain the constant option to extend or replace parts of your service-oriented architectures with different vendor technologies or products, which fosters long-term flexibility
D. encourages you to bridge disparity between vendor platforms by using modern transformation technologies for long-term flexibility
Ans:  C

20. Services can be referred to as __________ because of the enterprise-centric design considerations of service-orientation and SOA.
A. enterprise architectures
B. enterprise resources
C. enterprise definitions
D. enterprise-centric business models
Ans:  B

21. A service inventory is considered to have normalized services when:
A. its scope does not overlap with any existing databases
B. service boundaries within the service inventory do not overlap with each other
C. each service within the service inventory is not used by more than one service composition
D. legacy systems within the service inventory boundary do not overlap with each other
Ans:  B

22. Service metadata can be centrally registered within a __________ for discoverability purposes.
A. service inventory
B. service composition
C. service registry
D. service model
Ans:  C

23. When planning a transition toward SOA, we are usually required to balance the __________ goals with the __________ requirements.
A. strategic (long-term), tactical (short-term)
B. strategic (long-term), unimportant (low priority)
C. tactical (short-term), unimportant (low priority)
D. unimportant (low priority), important (high priority)
Ans:  A

24. Services are ideally designed to be:
A. agnostic and reusable
B. unidirectional and semi-granular
C. linear and logistically decomposable
D. returnable and non-standardized
Ans:  A

25. The ROI (return on investment) potential of services is increased by:
A. increasing the amount of agnostic services within an inventory
B. increasing the amount of non-agnostic services within an inventory
C. increasing the amount of legacy systems within an enterprise
D. decreasing the scope of a service inventory
Ans:  A

SOA Objective Questions Pdf Free Download ::

26. Which of the following is not the result of achieving the strategic goal of Reduced IT Burden?
A. a reduction in waste and redundancy among automation solutions (compared to a traditional silo-based IT enterprise)
B. a reduction in the quantity of services (compared to a traditional silo-based IT enterprise)
C. a reduction in the overhead associated with IT governance and evolution (compared to a traditional silo-based IT enterprise)
D. a reduction in size and operational cost of IT as a whole (compared to a traditional silo-based IT enterprise)
Ans:  B

27. Which of the following statements is true?
A. Organizational agility can be viewed as the ability of IT to rapidly produce new legacy applications on-demand.
B. Organizational agility can be viewed as a state whereby the organization increases its responsiveness with the support of a more agile IT enterprise.
C. Organizational agility can be viewed as a tactical benefit that empowers the organization to respond to new business requirements by building new applications from scratch each time.
D. Organizational agility can be viewed as the ability of IT project managers to rapidly replace slow performing programmers without jeopardizing project delivery schedules.
Ans:  B

28. To qualify as a service composition, at least __________ participating services need to be present. Otherwise, the service interaction only represents a point-to-point exchange.
A. two
B. four
C. six
D. eight
Ans:  A

29. There are two basic types of service-oriented solution logic: __________ and __________.
A. services, service registries
B. services, service compositions
C. service candidates, service registries
D. top-down service models, bottom-up service models
Ans:  B

30. Which of the following statements is false?
A. Service-orientation is a design paradigm that must be applied on an enterprise-wide basis in order to be successful.
B. Service-orientation is a design paradigm comprised of a set of design principles.
C. Service-orientation is an evolutionary design paradigm that has been influenced by older, established IT paradigms and platforms.
D. Service-orientation is applied to logic in order to create service-oriented logic.
Ans:  A

31. When an organization cannot implement a single enterprise service inventory, it has the option to organize collections of services into multiple service inventories referred to as __________.
A. domain service inventories
B. sub-inventories
C. sectional service inventories
D. service inventory subsets
Ans:  A

32. A part of a service contract that is commonly standardized is the __________.
A. data model
B. service agent
C. service registry
D. data agent
Ans:  A

33. Service-oriented computing advocates a concept based on the creation of a service layer with standardized and unified endpoints (service contracts) while allowing individual service implementations to remain disparate and independently governed. This concept is known as:
A. interoperability
B. transformation
C. federation
D. isolation
Ans:  C

34. Service-oriented computing aims to increase an organization’s responsiveness by allowing it to adapt to change more efficiently and effectively. This is known as:
A. organizational diversity
B. organizational agility
C. organizational federation
D. organizational interoperability
Ans:  B

35. One of the fundamental characteristics of service-oriented architecture is:
A. business-driven
B. integration-centric
C. inventory-neutral
D. silo-driven
Ans:  A

36. By applying a __________ strategic scope to the technology architecture, it can be kept in constant synch with how the business evolves over time.
A. consistently decreasing
B. middleware-centric
C. vendor-driven
D. None of the above answers correctly complete this sentence.
Ans:  D

37. Why is it recommended to establish a service-oriented architectural model that is vendor-neutral?
A. Because a vendor-neutral architectural model provides you with the opportunity to fully leverage and form dependencies on proprietary (vendor-specific) vendor features.
B. Because a vendor-neutral architectural model provides you with the opportunity to build service-oriented solutions only with open source technologies, thereby avoiding the use of vendor technologies altogether.
C. Because a vendor-neutral architectural model provides you with the freedom to diversify its implementation by leveraging multiple vendor technologies as required.
D. A vendor-neutral service-oriented architectural model is not recommended.
Ans:  C

38. Service Autonomy, Service Statelessness, and Service Loose Coupling are examples of:
A. service-oriented architecture types
B. service-orientation design principles
C. service models
D. none of the above
Ans:  B

39. Which of the following statements is true?
A. Service-orientation is a revolutionary design paradigm comprised solely of new design techniques and practices never before used in IT’s history.
B. The only known historical influence of the service-orientation design paradigm is procedural programming.
C. The service-orientation design paradigm has been influenced by several established design paradigms and platforms.
D. None of the above statements are true.
Ans:  C

40. When enterprise-wide standardization is unattainable, multiple domain service inventories may need to be created instead of:
A. multiple enterprise service inventories
B. a single enterprise service inventory
C. multiple enterprise service registries
D. a single enterprise service registry
Ans:  D

41. The use of __________ services tends to __________ the size of service compositions.
A. autonomous, increase
B. stateless, decrease
C. scalable, decrease
D. agnostic, increase
Ans:  B

42. The distinct ownership and governance requirements introduced by agnostic services can introduce the need for more __________ staff and less __________ staff.
A. management-centric, administration-centric
B. development-centric, quality assurance-centric
C. enterprise-centric, project-centric
D. development-centric, communication-centric
Ans:  C

43. XML and XML Schema are examples of:
A. custom design standards commonly used by service-oriented solutions
B. custom design characteristics commonly found in service-oriented solutions
C. industry standards commonly used by service-oriented solutions
D. industry characteristics commonly found in service-oriented solutions
Ans:  C

44. A product or technology that is key to facilitating service discovery and service governance in general is a:
A. visual service development tool
B. business analysis tool
C. service registry
D. none of the above
Ans:  C

45. Administering, maintaining, and evolving the services and service inventories that you build and own can be broadly referred to as:
A. federated SOA ownership
B. SOA standardization
C. SOA governance
D. SOA enforcement
Ans:  C

46. “A primary focus of service modeling is the encapsulation and abstraction of business logic in support of defining business service candidates.” What is wrong with this statement?
A. Service modeling is a phase dedicated to defining non-business service logic only.
B. There is no such thing as a business service when creating service-oriented solutions.
C. The service modeling process results in the implementation of services, not the definition of service candidates.
D. There is nothing wrong with this statement.
Ans:  D

47. Which of the following statements is true?
A. Integration is the effort required to enable interoperability. A goal of service-oriented computing is to increase intrinsic integration, thereby reducing the need for interoperability.
B. Interoperability is the effort required to enable integration. A goal of service-oriented computing is to increase intrinsic integration, thereby reducing the need for interoperability.
C. Integration is the effort required to enable interoperability. A goal of service-oriented computing is to increase intrinsic interoperability, thereby reducing the need for integration.
D. Interoperability is the effort required to enable integration. A goal of service-oriented computing is to increase intrinsic interoperability, thereby reducing the need for integration.
Ans:  C

48. Project Team Alpha delivers Service A for Solution
1. Project Team Beta delivers Service B for Solution
2. Some time later, Project Team Omega wants to reuse Service A and Service B for its new Solution
3. How would Services A and B need to have been designed in order for Project Team Omega to successfully reuse these services without having to resort to a major integration project?
A. Services always require the use of transformation technologies in order to communicate. Therefore, major integration effort is unavoidable in this scenario.
B. Services A and B need to reside on the same physical server or workstation, thereby allowing them to be reused without the need for major integration effort.
C. Services A and B need to be standardized and designed with an emphasis on intrinsic interoperability so that they are compatible regardless of when or by which project team they are delivered.
D. Service A needs to be designed using a different vendor platform than ServiceB. This enables vendor diversity, thereby guaranteeing interoperability.
Ans:  C

49. A fundamental means of achieving business and technology alignment in support of service-oriented computing is:
A. through the use of a service registry because this allows business and technology-centric services to be located in the same place
B. through the creation of business services because this enables services to encapsulate and express business logic
C. through the use of a business registry because this allows for the centralized registration of business analysts
D. through the creation of a vendor-specific architecture because this supports both the vendor-neutral and business-driven SOA characteristics
Ans:  B

50. Complete the following statement with the correct text: “The objective of organizational agility is to dramatically reduce the time and effort required to fulfill new or changed business requirements…
A. …as long as the business requirements don’t change too often.”
B. …once legacy integration has been broadly achieved.”
C. …once a collection of mature agnostic services is available.”
D. …as long as the organization can continually outsource its IT projects.”
Ans:  D

SOA MCQs ::