V SAT Multiple Choice Questions :-

1. VSAT is the acronym for?
a) Very Small Aperture Terminal
b) Vertical Satellite Augmented Time-division
c) Vertical Satellite Augmented Terminal
d) Very Small Augmented Terminal
Ans: a

2. VSATs are small stations with antenna diameters from?
a) 4 metres down to 10 cm
b) 6 meters down to 2 meters.
c) 2.4 meters down to 45 cm
d) 20 meters down to 5 mm
Ans: c

3. VSATs mainly compete with ‘what’ for market share?
a) Terrestrial landlines
b) Telephone market
c) Rupert Murdoch
d) Mobile telephone markets
Ans: a

4. VSATs can support all of the following.
a) internet, data, LAN and voice/fax
b) internet, data, LAN
c) Data, TV, voice/fax
d) All of the above
Ans: a

5. Why are larger antenna needed in Asia, Africa and Latin America?
a) Wild animals
b) Green House gases
c) Rain
d) Larger Trees
Ans: c

6. DTE stands for?
a) Data Terminating Equipment
b) Data Terminal Equipment
c) Data Transforming Equipment
d) Disaster Teraforming Ergonomics
Ans: b

7. VSATs operate mainly in the?
a) Ku band and C band frequencies
b) C band only
c) Ku band only
d) Ku, C, F bands
Ans: a

8. Name the two major VSAT Topology’s
a) Star and Triangle
b) Mesh and Oblong
c) Star and Mesh
d) Waterfall and Dodecahedron
Ans: c

9. With a star topology the VSAT Terminal transmits using?
a) FDMA
b) FLST
c) CDMA
d) TDMA
Ans: d

10. With a star topology the Hub Terminal transmits using?
a) TDMA
b) TDM
c) FDMA
d) CDMA
Ans: b

11. What are demodulators used for?
a) Receive the inbound carriers and extract the data packets.
b) Send outbound carriers and data packets
c) Extract data packets only
d) Receive the inbound carrier only
Ans: a

12. Meshed networks are also known as?
a) Point to multipoint networks
b) Point to point networks
c) Multipoint to multipoint Networks
d) None of the above
Ans: b

13. Meshed networks are generally capable of up to ‘what’ data rate?
a) 6Mb/s
b) 4Kb/s
c) 2Mb/s
d) 100Kb/s
Ans: c

14. Mesh network antennas are generally around?
a) 2 to 14 metres
b) 2 to 150 metres
c) 1 to 1.5 cm
d) 2 to 3.7 metres
Ans: d

15. A mesh network remote terminal consists of?
a) A control modem
b) A network control system to operate the network
c) A modem bank & An ODU
d) All of the above
Ans: d

16. Three of the major VSAT players in today’s VSAT market?
a) Telstra, Spaceway, Astrolink and Euro Skyway
b) Spaceway AT&T, Arab Air
c) Spaceway, Astrolink and Euro Skyway
d) Astrolink, Arab Air, Telstra
Ans: c

17. Broadband VSAT technology to be released will support data rates of ?
a) send 256Kb/s : receives at 3Mb/s
b) send 512Kb/s : receives at 256Kb/s
c) send 512Kb/s : receives at 2Mb/s
d) send 256Kb/s : receives at 2Mb/s
Ans: c

18. What was the original VSAT market and why?
a) Alaska / cost
b) North America / regulation
c) Asia / regulation
d) Europe / cost
Ans: b

19. Satellites in the future will contain their own ‘what’ to decrease signal latency time?
a) Power Supply
b) Mini Hubs
c) Switches
d) None of the above
Ans: c

20. New VSAT Technology will incorporate ‘what’ to decrease noise?
a) Larger antennas
b) Stronger signals
c) Larger hubs
d) More powerful satellites
Ans: b

21. The VSAT technology is based on the
a. Wired satellite technology
b. Wireless satellite technology
c. Both a & b
d. None of these
Ans: b

22. The VSAT networks offer value added satellite based services capable of supporting the
a. Internet
b. Data
c. Satellite based video
d. All of these
Ans: d

23. The VSAT system operates in two different bands named
a. Ku-band
b. C-band
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

24. The VSAT system operates under C-band frequency are
a. 5.925to 6.425 GHz
b. 3.700to 4.200GHz
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

25. The VSAT system operates under Ext- C band frequency are
a. 6.725 to 7.025GHz
b. 4.500 to 4.800GHz
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

V SAT Objective Questions Pdf Free Download ::

26. The VSAT system operates under Ku-Band 1 frequency are
a. 4.000 to 14.500GHz
b. 10.950 to 11.700GHz
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

27. The Ku-band networks are commonly used in
a. Europe and North America
b. Asia and Africa
c. Latin America
d. Both a & b
Ans: a

28. The C-band networks are commonly used in
a. Europe and North America
b. Asia and Africa
c. Latin America
d. Both b & c
Ans: d

29. Which band of frequencies require the large VSAT antenna
a. Ku-band
b. C-band
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

30. Which band of frequencies require the smaller VSAT antenna
a. Ku-band
b. C-band
c. Both a & b
d. None of these
Ans: a

31. Which band of frequencies require the smaller VSAT antenna
a. Ku-band
b. C-band
c. Both a & b
d. None of these
Ans: a

32. The components of VSAT network are
a. Master earth station
b. Remote earth station
c. Satellite
d. All of these
Ans: d

33. The first component-master earth station is also known as
a. Central hub station
b. Central satellite
c. Backbone
d. All of these
Ans: a

34. The master earth station has a large _______ meter antenna
a. 3
b. 6
c. 5
d. 4
Ans: b

35. The hub earth station consists of
a. Radio frequency(RF)
b. Intermediate frequency(IF)
c. Base-band equipment
d. All of these
Ans: d

36. The RF equipment consists of the following sub-systems are
a. Antenna
b. Low noise amplifier(LNA)
c. Down converter, up converter
d. High-power amplifier
e. All of these
Ans: e

37. The IF and base-band equipment consists of
a. IF combiner/divider
b. Modulator and demodulator
c. Customer equipment interface
d. Processing equipments
e. All of these
Ans: e

38. The customer equipment interface unit provides the interface to the
a. Customer host equipment
b. Protocol emulation
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c
39. The remote earth station of VSAT comprises of
a. Outdoor unit(ODU)
b. Indoor unit(IDU)
c. Inter-facility link(IFL)
d. All of these
Ans: d

40. The outdoor unit is generally installed in the
a. Ground
b. Indoor unit
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

41. The VSAT outdoor unit consists of
a. Standard 1.8 meter offset feed antenna
b. Solid-state amplifier(SSPA)
c. Low Noise Amplifier(LNA)
d. Feed horn
e. All of these
Ans: e

42. The indoor unit functions as a
a. Amplifier
b. Modem
c. PCs
d. None of these
Ans: b

43. The disadvantage of DQDB is to have
a. Fluctuating data rate
b. High bandwidth
c. High susceptibility to error
d. Fixed bandwidth distribution
Ans: a

44. The frame format of DQDB are
a. Header
b. ST(Segment Type)
c. MID(Message Identifier)
d. Information
e. LEN(Data Length)
f. CRC(Cyclic Redundancy Check)
g. All of these
Ans: g

45. GPS stands for
a. Global Partition System
b. General Partition System
c. Global Positioning System
d. General Positioning System
Ans: c

46. Which satellite communication involve a satellite relay station that is launched into a geostationary, geosynchronous, or geostatic orbit
a. Temporary
b. Contemporary
c. Permanent
d. None of these
Ans: b

47. The contemporary satellite communication launched into a
a. Geostationary orbit
b. Geosynchronous orbit
c. Geostatic orbit
d. All of these
Ans: d

48. The contemporary satellite communication are called
a. Geostationary satellite
b. Geostatic satellite
c. Geosynchronous satellite
d. All of these
Ans: a

49. In case of satellite communication two different frequencies are used as carrier frequency to avoid interference b/w incoming and outgoing signals are
a. Uplink frequency
b. Downlink frequency
c. Both a & b
d. None of these
Ans: c

50. Which frequency is used to transmit signal from the earth station to satellite
a. Uplink frequency
b. Downlink frequency
c. Broadcast
d. None of these
Ans: a

V SAT MCQs ::