WiMAX Multiple Choice Questions :-

1. HSDPA stands for
A. High-Speed Data Packet Access
B. High-Speed Downlink Packet Access
C. High-Speed Data Paired Access
D. None of the above
Ans: B

2. The 802.16a standard frequencies extends from
A. 10 to 66 GHz
B. 2 to 11 GHz
C. 10 to 11 GHz
D. None of the above
Ans: B

3. ATM works on which network layer
A. 3
B. 1
C. 2
D. None of the above
Ans: C

4. Using array of directional antenna to direct RF into an area is called
A. Sectorizing
B. Focusing
C. Polling
D. None of the above
Ans: A

5. DDoS refers to
A. Distributed Denial of service
B. Distributed Data service
C. Distributed Differential of service
D. None of the above
Ans: A

6. OFDM hasn’t an high Peak to Average Power Ratio (PAPR)
A. True
B. False
Ans: A

7. OFDM’s allow to get an ISI-free communication over high dispersive channels
A. True
B. False
Ans:B

8. OFDM’s has an high spectral efficiency
A. True
B. False
Ans: B

9. OFDM’s widely adopted in the most recent high data rate communication system
A. True
B. False
Ans: B

10. OFDM’s has been specifically designed for multi-users scenarios
A. True
B. False
Ans: A

11. Which is the wrong statement about MAC Connection?
A More than one service can be transported on it
B It’s identified by a 16-bit CID
C It’s a unidirectional mapping between a BS and a SS MAC
D It’s always associated to a Service Flow
Ans: A

12. How many kind of MAC headers are defined for MAC frames without payload?
A 0
B 1
C 2
D 3
Ans: C

13. Which kind of access strategy is implemented by OFDMA?
A An hybrid of FDMA-CDMA
B A pure FDMA
C An hybrid of TDMA-FDMA
D An hybrid of TDMA-CDMA
Ans: C

14. Which is not an element/functionality of the Connectivity Service Network Domain?
A ASN Gateway
B DNS Server
C AAA Server
D DHCP Server
Ans: A

15. Which entity has the final decision on every change of the QoS parameter of a Service Flow?
A Scheduler
B Authorization Module
C Radio Resource Manager
D Packet Classifier
Ans: B

16. Which is not a correct specification of the Wireless MAN-OFDM Physical Interface?
A Support of Point to Point (PTP), Point to Multipoint (PTM) and Mesh architectures
B Frequency Band > 11 Ghz
C 256 subcarriers
D Support of both TDD and FDD
Ans: B

17. How many scheduling services are defined by WiMAX Mobile/802.16e-2005
A 2
B 3
C 4
D 5
Ans: D

18. What’s the Association Procedure?
A The procedure by means the MS seeks for a suitable target BS in case of handoff
B The procedure by means the MS acquires and records ranging parameters of a target BS before an handoff
C The procedure by means the MS switches to the target BS during an handoff
D The procedure the MS performs at the network entry
Ans: B

19. What happen transmitting a signal with band Bs bigger than the coherence bandwidth Bc of the channel?
A All the frequencies of the transmitted signal will be approximately attenuated in the same way
B The received signal will be affected by ISI
C The received signal will be not affected by ISI
Ans: B

20. What’s the relation between Coherence Time and Coherence Bandwidth of a channel?
A They’re inversely related
B They’re proportionally related
C They’re uncorrelated
Ans: C

21. What’s a REGION in OFDMA?
A a two dimensional allocation of a group of slots
B a group of contiguous OFDMA symbols that use the same permutation mode
C a group of contiguous subcarriers
D a group of contiguous sub channels
Ans: A

22. Which is the wrong statement about Service Flow?
A It’s a MAC transport service which provide unidirectional transport of packets
B It’s always associated to a Connection
C It’s identified by a 32 bits SFID
D It defines the QoS parameter used for the packet exchange on the connections
Ans: B

23. What’s the relation between Coherence Time and Coherence Bandwidth of a channel?
A They’re inversely related
B They’re proportionally related
C They’re uncorrelated
Ans: C

24. Which is the FFT size defined by Wireless MAN-OFDM physical layer configuration?
A 128
B 2048
C 256
D 512
Ans: C

25. How many components has a WiMAX system profile?
A 2
B 3
C 4
D 5
Ans: D

WiMAX Objective Questions Pdf Free Download ::

26. How many kind of MAC headers are defined for MAC frames without payload?
A 0
B 1
C 2
D 3
Ans: C

27. Which is the Reference Point that implements the 802.16 standard
A R3
B R4
C R2
D R1
Ans: D

28. Which of the five physical interfaces defined in the 802.16 standard are considered by WiMAX?
A WirelessMAN-OFDMA
B WirelessMAN-OFDM
C WirelessHUMAN
D WirelessMAN-SC
E WirelessMAN-SCa
Ans: A, B

29. Which of these permutation modes are part of Contiguous Permutation family?
A FUSC
B AMC
C TUSC
D PUSC
Ans: B

30. What’s the cause of fading?
A The presence of obstacles between receiver and transmitter
B The distance between transmitter and receiver
C The reception at the receiver of multiple versions of the same signal due to multipath propagation
D The ISI
Ans: C

31. Which broadcast messages describe the burst profiles that can be used on the uplink channel?
A UUIC
B UCD
C UL-MAP
D FCH
Ans: B

32. A Payload Header Suppression allows to reduce the redundant information in the payload header in the MAC SDU of the higher layer
A. True
B. False
Ans: B

33. Payload Header Suppression follows the same rules for both ATM and Packet Convergence Sublayer
A. True
B. False
Ans: A

34. Payload Header Suppression is a mandatory feature defined by the 802.16 standard
A. True
B. False
Ans: A

35. What’s Ranging?
A The procedure used by SS to move to a new WiMAX cell
B The procedure used by SS to acquire correct transmission parameters
C The procedure used by SS to allocate subcarriers to subchannels
D The procedure used by SS to require bandwidth allocation
Ans: B

36. Which are the main functions performed by the MAC Convergence Sublayer?
A Fragmentation
B Payload Header Suppression
C Classification and Mapping
D Concatenation
Ans: B, C

37. Which is not a correct specification of the Wireless MAN-OFDMA Physical Interface?
A Frequency Bands < 11 Ghz
B Support of both TDD and FDD
C 128, 512, 1024, 2048 subcarriers
D Support of TDD only
Ans: D

38. Which is not a component of a WiMAX system profile?
A MAC Profile
B PHY Profile
C RF Profile
D Power Class Profile
E Security Profile
Ans: E

39. How is called the group of BSs involved in a MDHO/FBSS procedure?
A Dynamic Set
B Active Set
C Diversity Set
D Paging Group
Ans: B

40. Which broadcast message describe the burst profiles that can be used on the downlink channel?
A DL-MAP
B DUIC
C DCD
D FCH
Ans: C

41. Which is the QoS class (or Scheduling Service Type) added in 802.16e-2005 and not included in the previous version 802.16-2004?
A rtPS: Real Time Polling Service
B BE: Best Effort
C nrtPS: Non Real Time Polling Service
D UGS: Unsolicited Grant Service
E ertPS: Extended Real Time Polling Service
Ans: E

42. How is called the procedure which consist of sending BW request rather data in a BW grant?
A Broadcast Polling
B Unicast Polling
C Multicast Polling
D Bandwidth Stealing
Ans: D

43. Which of these permutation modes are part of the Distributed Permutation family?
A PUSC
B FUSC
C AMC
D TUSC
Ans: A,B,D

44. Who can request a burst profile change?
A Only the SS
B Only the BS
C Both the SS and BS
Ans: C

45. Which is the narrowband fading channel model without LOS path?
A Rayleigh Fading
B Rice Fading
C Nagakamy m-Fading with m=1
Ans: A, C

46. The Doppler spread fD:
A is inversely related with the Delay Spread
B is inversely related with the Channel Coherence Time Tc
C doesn’t depend by the speed between the transmitter and receiver
Ans: B

47. Which ASN profile doesn’t define any specific location of the ASN functions?
A Profile A
B Profile B
C Profile C
D Profile D
Ans: B

48. How can be understood whether a MAC frame is transporting user data or a MAC management message?
A By the header
B By the payload
C By the CID
D By all the above parameters
Ans: D

WiMAX MCQs ::